Maastricht kende tussen najaar 1965 en zomer 1967 een florerende provobeweging: behalve de provobeweging Lynx van Roel Bos en Yves van Kempen was er Ontbijt op Bed van Hans Mol, Ger Brouwer en Kees Graaf, en in het kielzog daarvan nog de luuksbeweging van Iris de Leeuw. De Maastrichtse provo’s hadden een grote invloed op de oerprovo’s uit Amsterdam, die ook graag naar het zuiden afzakten. En de vrolijke Maastrichtse anarchisten werden gesteund door grote namen.
[Tekst gaat verder onder de illustratie.]
Fons Hermans, de broer van Toon Hermans, was op de achtergrond betrokken bij Lynx. Fons was activistisch lid van de PSP én correspondent van het linkse opinieweekblad Vrij Nederland. Toon Hermans vond het allemaal zo vreselijk dat hij zijn broer, naar het schijnt, amper heeft genoemd in zijn autobiografie. Ontbijt op Bed werd gesteund door Kees Slager, later de mede-oprichter van het VPRO-programma OVT en lid van de Eerste Kamer voor de SP, en in die tijd correspondent Limburg voor de linkse krant Het Vrije Volk. De acties van de Maastrichtse provo’s tegen de NAVO en nazi-generaal Von Kielmansegg werden, en ik geloof niet dat dit eerder bekend was, op de achtergrond geregisseerd door dichter, schrijver en journalist Bertus Aafjes.
Het werk van de luuksbeweging is in 2013 aangekocht door het Rijksmuseum, dat het zogeheten speespak van Iris de Leeuw ziet als een belangrijke kunststroming. En het werk is nog steeds actueel: op dit moment werkt Anouk Beckers aan de Jan van Eyck Academie aan een nieuw speespak, en dat doet ze samen met Iris Slager. Ook werken ze aan een spectaculair een boek over dat opeens weer zo hippe, want multifunctionele en op hergebruik gerichte pak.
De provo's van Maastricht komen kort voorbij in mijn boek Crapuul. Kroniek van een krottenwijk en vormen een belangrijk bestanddeel van de toegift Het Jekerkwartier. Broedplaats van vrolijk verzet.
Illustratie: het Belgische dagblad De Standaard, november 1966.
Comments