top of page
  • Frank Bokern

Robert Jasper Grootveld

In mijn boek Het Jekerkwartier. Broedplaats van vrolijk verzet krijgen de krotbewoners en de kunstenaars van het ‘Looierskwartier’ gezelschap van eerst de nozems, dan de provo’s, vervolgens de hippies, en uiteindelijk de krakers. Ook hiermee vertel ik kennelijk een verborgen geschiedenis, want in de fotoarchieven zijn maar spaarzaam bewijzen te vinden van al dit vrolijke verzet. Terwijl er toch wel wat gebeurde in die jaren in, eerst en vooral het Jekerkwartier. Zo kende Maastricht maar liefst drie provo-bewegingen: Lynx, Ontbijt op Bed en de luuksbeweging.


[Tekst gaat verder onder de illustratie]De drie Maastrichtse provobewegingen hadden grote invloed op de Amsterdamse provo’s, die ook graag naar Maastricht kwamen en dan natuurlijk Bar Petit Tanneur frequenteerden van Dickie Zwarts in de Kleine Looiersstraat 8, want dat was immers ‘de magiese tempel van het Maastrichtse provotariaat’. Ik heb in alle hoeken en gaten moeten zoeken om goede foto’s te krijgen van die tijd voor het boek en voor de lezingen. Een belangrijke bron werd Frits Widdershoven. En ik mag zijn geweldige foto’s zomaar gebruiken, ook hier.


Op deze foto de Amsterdamse oerprovo en anti-rookmagiër Robert Jasper Grootveld, die na de provotijd enige jaren in Maastricht heeft gewoond om bij te komen van de orkaan van verzet waarvan hij zelf een van de belangrijkste motoren was. Hij had zich in 1967 nog maar net in de stad gevestigd, of hij werd in elkaar geslagen door de Maastrichtse politie. Frits Widdershoven legde het vast.

Comments


bottom of page